Dieta proteinowa doktora Dukana jako popularny sposób odchudzania.

Odchudzanie jest dziś w modzie. Świadczą o tym coraz to nowo pojawiające się diety, dzięki którym można walczyć z nadwagę. Niektóre z nich są naprawdę skuteczne i dzięki temu bardzo popularne nawet na całym świecie. Do takich diet z pewnością należy dieta proteinowa, której twórcą jest francuski lekarz Pierre Dukan. Ten kto chce pożegnać się z nadwagą a wyklucza porady żywieniowe oferowane przez specjalistów powinien spróbować odchudzać się według zasad doktora Dukana. Dietę tę z powodzeniem stosowała Jennifer Lopez i dzięki niej schudła 15 kilogramów.

Dieta Dukana jest popularna jeszcze z innego względu: nie wymaga zbyt wielkich wyrzeczeń. Opiera się przede wszystkim na ograniczeniu posiłków węglowodanowych na rzecz tych o wysokiej zawartości białka. W trawieniu białka pobierana jest bowiem energia zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. A więc im więcej białka tym większy ubytek tkanki tłuszczowej. Ale proteiny to przede wszystkim białka proste, zawarte w mięsie i rybach. Białka pochodzenia roślinnego trzeba natomiast wykluczyć. Są to głównie zboża oraz rośliny strączkowe takie jak fasola, groch czy bób. Zawierają one zbyt dużo węglowodanów. Poza tym dzięki białkom ułatwione jest wydalanie moczu a woda nie zatrzymuje się w organizmie.

Dieta proteinowa składa się z następujących faz: faza ataku, faza naprzemienna, faza utrwalenia oraz faza stabilizacji. Faza ataku, czyli uderzeniowa to spożywanie przede wszystkim chudego mięsa i nabiału. W fazie naprzemiennej spożywa się warzywa. Naprzemienność polega na tym, że np. 5 dni stosuje się dietę czysto białkową i 5 dni stosuje się dietę z włączeniem warzyw. Faza utrwalenia to etap utrzymania uzyskanej wagi. Na jeden zgubiony kilogram przypadać ma 10 dni tej fazy. W jednym dniu w tygodniu trzeba stosować dietę fazy uderzeniowej. Tak samo trzeba postępować w fazie stabilizacji i dążyć do utrzymania uzyskanej masy ciała.